dimecres, 28 de març del 2012

El canvi climàtic es va accelerar entre 2001 i 2010

El canvi climàtic es va accelerar durant la dècada de 2001 a 2010, un període caracteritzat per les precipitacions, les temperatures extremes i nombrosos fenòmens meteorològics
 extraordinaris, segons l'Organització Meteorològica Mundial (OMM).


Aquestes són algunes de les conclusions preliminars del "Informe de la dècada 2001-2010 sobre el Clima Mundial", que l'OMM va donar a conèixer avui amb motiu del Dia Meteorològic Mundial, informa Efe.

Segons el document, elaborat a partir de l'anàlisi de les dades meteorològiques de 102 països, durant aquesta dècada es van produir inundacions al 63% dels països que participen en l'estudi, mentre que en el 43% es van registrar problemes de sequera.

En grans zones de l'hemisferi nord el volum de precipitacions es va situar per sobre de la mitjana dels anys anteriors, especialment a l'est dels Estats Units, el nord i est de Canadà, Europa i Àsia central, Colòmbia, el nord i el sud de Brasil, Uruguai i la zona nord d'Argentina.

Per contra, a l'oest dels Estats Units, el sud-oest de Canadà, Alaska, el sud i l'oest d'Europa, el sud d'Àsia, Amèrica Central, Àfrica central i la zona de l'Amazònia les precipitacions es van situar per sota de la mitjana .

Quant a les temperatures, l'esmentada dècada va ser la més càlida des que es disposa de registres (1850), amb unes temperatures que es van situar al voltant de 0,46 graus centígrads per sobre de la mitjana de temperatures màximes que hi hagué entre 1961 i 1990.

Així mateix, nou dels anys d'aquesta dècada es van situar entre els 10 més càlids des del 1850 i per al 90% dels països enquestats aquesta dècada va ser la més càlida.

Els fenòmens meteorològics extrems, com inundacions, sequeres, ciclons i onades de calor i de fred, van afectar pràcticament a totes les regions del planeta, si bé l'informe recull dos onades de calor "excepcionals" que van assotar Europa i Rússia en els estius de 2003 i 2010, respectivament, i que van tenir com a conseqüència "milers de morts i incendis".

El director de l'OMM, Michel Jarraud, va expressar la seva satisfacció pel fet que en els últims 50 anys "s'ha millorat la qualitat de les previsions meteorològiques a llarg termini", encara que va lamentar que en aquest mateix període "s'han incrementat els fenòmens meteorològics extrems ".

Per més informació fes click AQUÍ

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada